Eerste Nederlandse biologische walnotenlikeur van Almeerse bodem

Op midzomernacht (24 juni) plukte een team van 12 vrijwilligers geheel volgens traditie onrijpe walnoten voor de allereerste, biologische Nederlandse walnotenlikeur. ‘Walnocello’ is gebrouwen in hartje Almere op het eiland Utopia, onderdeel van de Floriade Expo 2022. Wat de likeur bijzonder maakt is de bijdrage aan ecosysteemherstel, omdat de walnoten afkomstig zijn uit het agroforestry project van Stichting Weerwoud. Vanaf vandaag is de gelimiteerde oplage beschikbaar voor verkoop.

Walnocello is biologisch gecertificeerd en gelimiteerd verkrijgbaar in een genummerde reeks van 200 flessen. De eerste fles is reeds in ontvangst genomen door burgemeester Franc Weerwind van Almere, en de rest van de oplage is vanaf vandaag verkrijgbaar via de webshop van Biospirits. De opbrengsten komen ten goede aan de ontwikkeling van Utopia eiland.

Wat is Walnocello?
Walnocello is een walnotenlikeur gemaakt van hele, onrijpe walnoten en kruiden zoals kaneel, kruidnagel, citrusschillen en vanille. Deze drank stamt uit de tijd van de Kelten en werd gebrouwen door de Druides om ziektes tegen te gaan en het spirituele leven te vieren. Vandaag de dag wordt de drank vooral gemaakt in huishoudens in het zuiden van Europa volgens familierecept. Zo staat de drank in Italië bekend als ‘Nocino’ en in Kroatië als ‘Orahovac’. De manier van produceren is gelijk aan de productie van limoncello waarbij de ingrediënten worden getrokken (gemacereerd) in pure alcohol en vervolgens wordt aangelengd met suikerwater. Na ruim 60 dagen kan de drank voor het eerst geproefd worden. Walnocello is op het moment van verkoop al 4 maanden gerijpt.

Utopia eiland & ecosysteemherstel
Utopia eiland ligt op het Floriade Expo terrein in het hart van Almere. Op dit eiland wordt een voorbeeld gesteld voor hoe steden, randgebieden en platteland hun groene zones kunnen inrichten met meerjarige landbouw waarbij bomen en gewassen of vee worden gecombineerd (agroforestry). Van schooltuin tot stadspark of snelwegberm, voor elk groengebied is er een mogelijkheid om bij te dragen aan ecosysteemherstel. Op Utopia eiland realiseert Stichting Weerwoud daarom een agroforestry perceel met voorbeelden van strokenteelten en bomenrijen. De natuur op het eiland en de producten die eruit ontwikkelt worden zoals Walnocello dragen bij aan ecosysteemherstel, en nodigen het publiek uit om zelf te komen proeven en ervaren.

Over de initiatiefnemers
Walnocello is een samenwerking tussen initiatiefnemer en thuisbrouwer Lotte Sluiter, oprichter van Stichting Weerwoud en voorman van Utopia eiland Xavier San Giorgi en Frans Erdmann, eigenaar van de ambachtelijke en biologische distilleerderij BioSpirits. Samen delen zij een liefhebberij voor goede drank en smaak.

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring