Week van de Circulaire Economie in Almere

Van Maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari staat Nederland volledig in het teken van de circulaire economie. Ook in Almere wordt er uitgebreid stilgestaan bij de vele circulaire initiatieven die de stad rijk is. Op het Steiger Festival laten verschillende circulaire makers, designers en creatieven hun kunsten zien en kunnen bezoekers aan allerlei bijzondere circulaire activiteiten meedoen. In het Upcyclecentrum kunnen ze alles te weten komen over hoe van afval nieuwe grondstoffen en producten kunnen worden gemaakt en in Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders laten planten letterlijk hun licht schijnen op de mogelijkheden van natuurlijke energie. Ook kunnen er non-alcoholische drankjes van algen worden geproefd. Maar er staat veel meer op het programma dat geschikt is voor iedereen, jong en oud, die geïnteresseerd is in oplossingen om de natuur te helpen.

Steiger Festival 7 en 8 februari – bedrijventerrein De Steiger, Almere Haven
Het Steiger Festival toont allerlei circulaire activiteiten uit Almere en omgeving. Alles staat in het teken van een interactieve ontdekkingsreis langs circulaire innovaties. Verschillende makers en organisaties laten hun bijzondere producten als kleding, cosmetica, biertjes, voeding, woonaccessoires, sieraden en meubels zien en er zijn diverse demonstraties en workshops voor alle leeftijden.

Het extravagante stylingduo Broke Ass Millionaires bijvoorbeeld, maakt slim hergebruik van vintage kleding en materialen die ze overal ter wereld vinden. Zij laten hun unieke creaties zien en geven bezoekers advies over hoe ze zichzelf circulair én stijlvol kunnen kleden. Ook het platform voor ontwikkeling van creatief modetalent, Pointsmade, laat met een modeshow een verscheidenheid aan duurzame fashion zien. Op het festival beleeft het nieuwe project 3-CYCLE zijn debuut. Bij dit bijzondere recycleproject wordt oud plastic verwerkt tot nieuwe producten. In culturele broedplaats de Blauwe Reiger houden de vele creatieve ondernemers open huis. Er kan een kijkje worden genomen in hun ateliers en studio’s om kennis te maken met hun werk.

Ook worden op het festival de winnaars van de Growing Green Speld bekendgemaakt. Deze speld wordt elk jaar uitgereikt aan Almeerders die actief bijdragen aan een groenere stad. Het initiatief is ontstaan in de aanloop naar de Floriade Expo 2022 dat als motte ‘Growing Green Cities’ heeft. Dat er in Almere al 400 spelden zijn uitgereikt laat de voorstrekkersrol van Almere als groene stad goed zien.

Tijdens het festival kan er genoten worden van livemuziek en groene hapjes en drankjes.

Upcyclecentrum 7 en 8 februari – Bedrijventerrein De Steiger
Op hetzelfde terrein als het Steiger Festival staat het Upcyclecentrum van Gemeente Almere. Dit bijzondere en inspirerende centrum laat perfect zien wat circulair denken inhoudt. Afval wordt hier verwerkt tot een nieuwe grondstof waarmee weer andere producten kunnen worden gemaakt. Deze producten zijn vaak meer waard dan de waarde van het product waar het afval vandaan kwam. Diverse creatieve ondernemers die in het centrum hun atelier hebben, laten hier hun producten maken. Voorbeelden hiervan zijn te bekijken in het volledig met circulaire meubels en materialen ingerichte belevingscentrum.

De ondernemers geven presentaties en vertellen alles over hoe ze de van afval gemaakte grondstoffen toepassen in hun ontwerpen. Bezoekers kunnen ook zelf plastic als afval, oud speelgoed of gebruiksvoorwerpen meenemen om tijdens demo’s hun afval omgetoverd te zien worden tot kleurige hoeden en aparte kostuums.

World Wetlands Day 2 februari – Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders
Het openingsevent van de Week van de Circulaire Economie is World Wetlands Day. Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders laat zien hoe beiden perfect in elkaar grijpen. Er zijn bijvoorbeeld workshops waarbij een eigen minimoeras gemaakt kan worden en er kunnen moerassafari’s worden gedaan door het Natura2000-gebied in het prachtige natuurgebied Oostvaardersplassen. Hoe planten zelf circulair worden ingezet wordt duidelijk met de bijzondere lamp van Living Light. Deze lamp maakt gebruik van de natuurlijke energie uit de fotosynthese van een plant Als de plant wordt aangeraakt of in beweging komt, geeft hij licht. Er is ook een lezing te volgen over een drijvend netwerk dat energie genereert uit sloten en moerassen.

Dit is slechts een greep uit het uitgebreide aanbod aan activiteiten, workshops, demontraties en meer. Een volledig overzicht met tijden en extra informatie staat op
oostvaardersplassenalmere.nl (voor activiteiten tijdens World Wetlands Day) en almere.nl/steigerfestival (voor alle info over het Steiger Festival)

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring