Top 8 bomen Flevoland bekend

De Bomenstichting heeft recent de ‘Bomen van de Ereklasse’ geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Iedere maand wordt de ‘Top 10’ van één van onze provincies bekend gemaakt. In de maand december is Flevoland aan de beurt. Een Top 10 zit er voor deze jonge provincie nog niet in. Oude bomen zijn er nauwelijks in dit nieuwe land en slechts enkele bomen zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Het is dus een Top 8 geworden.
Flevoland bestaat uit drie grote polders. In 1942 viel de Noordoostpolder droog. Oostelijk Flevoland in 1957 en Zuidelijk Flevoland in 1968. In 1986 werd Flevoland de 12e provincie van Nederland. Dit deel van de voormalige Zuiderzee leverde bijna 90.000 ha landbouwgrond op. De landbouw is grootschalig, de percelen zijn efficiënt ingericht, maar hoge, oude bomen zijn er nog schaars. Groei vergt nu eenmaal tijd. In de vruchtbare klei groeien bomen snel. Veel voorkomende soorten zijn de populier, de wilg en de es.

Onze Topbomen worden per provincie gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’ enz. Belangrijke eis is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze Topbomen vraagt de Bomenstichting aandacht voor de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

De Top 8 van Flevoland Plantjaar

1. De Groene Kathedraal bij Almere 1987
2. De Hollandse iepen in Urk 1920 – 1930
3. Dodoensiep in Almere 1972
4. Schietwilg in Marknesse 1940 – 1950
5. Schietwilg in de Noordoostpolder ± 1942
6. Plataan in Almere ± 1924
7. Vleugelnoot in Lelystad ± 1975
8. Japans iepenbos 1977

Foto’s en korte beschrijvingen van de Top 8 van Flevoland staan vanaf vandaag op onze site:
www.bomenstichting.nl/item/590-8-bijzondere-bomen-in-flevoland.html

Landelijke spreiding
Bij het samenstellen van de Ereklasse per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Kastanje bij de Koningstunnel in Den Haag e.a. in aanmerking. Maar ook lokale grootheden als de Hollandse iepen in Urk en de ‘Groene Kathedraal’ bij Almere.

Onbekende helden
Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, maar nog vrij onbekende bomen. Op de begraafplaats in Lutten staat b.v. ‘de Apostelenbeuk’ en de oudste peer van Nederland stamt uit 1647 en staat op een hofje in Den Haag.

Websites
Bomen van de Ereklasse http://www.bomenstichting.nl/item/590-8-bijzondere-bomen-in-flevoland.html

Het Landelijk Register van Monumentale Bomen: www.monumentalebomen.nl

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring