Straatacts, muziek, kunst & cultuur, varen, lekker eten en brocante tijdens het Rabobank Almere Haven Festival

Van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september vormt de sfeervolle havenkom van Almere Haven het toneel van de achttiende editie van het Rabobank Almere Haven Festival. Drie dagen lang bruist het hier van de optredens van bekende orkesten, koren en acts een enorme brocante en antiekmarkt en kan er genoten worden van de lekkerste hapjes, de heerlijkste wijnen en bijzondere biertjes.

Havenkom Concert
Het hoogtepunt van het Rabobank Almere Haven Festival is elk jaar het Yakult Havenkom Concert. Het concert vindt plaats in de buitenlucht in de sfeervolle havenkom van Almere Haven. Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Toonkunstkoor Amsterdam spelen en zingen verschillende fragmenten uit beroemde opera’s. Zo komen er bekende stukken uit Verdi’s Nabucco en La Traviata, Madame Butterfly en Turandot van Puccini en Gioconda van Ponchielli voorbij. Het concert is gratis en biedt plaats aan maar liefst 5.000 man publiek. Daarmee is het evenement uniek in Nederland. Het concert begint om 20.00 uur.

Meer muziek
Naast het Havenkom Concert staan er tijdens het festival staan elke dag prachtige optredens en klassieke concerten op het programma. Op vrijdagavond vanaf 20.00 uur brengt het Almeers Jeugd Symfonie Orkest hun brede repertoire ten gehore. Dit varieert van prachtige klassieke stukken tot filmmuziek. Er zijn dit jaar twee koffieconcerten. Op zaterdagmiddag staat de Brassband Almere op het podium. Zij brengen vanaf 12.30 uur met hun unieke, ronde koperklanken een gevarieerd programma met klassiek en pop ten gehore. Nick Teunissen verzorgt een solo en wordt bijgestaan door de musici. De Brassband Almere voert ook de Lelysuite, speciaal geschreven voor de viering van 100 jaar Zuiderzeewet, uit. Op zondag is het traditioneel de beurt aan het succesvolle ‘Gitaarspektakel aan Zee’. Tijdens dit concert spelen bijna vijftig gitaristen een bijzonder programma met een mediterraan tintje. Dit jaar staat het programma in het teken van ‘water’. Om die reden maken ook een bijzonder waterorgeltje en een muzikale gieter hun opwachting als onderdeel van de viering van de Zuiderzeewet. Het Gitaarspektakel staat op het hoofdpodium van 11.30 tot 12.30 uur. Aansluitend is het meezingfeest van La Familia, dat vorig jaar voor het eerst werd gehouden. Muziekvereniging St. Hubertus sluit de concertreeks zondagmiddag af.

Shantykoren
Water, of in ieder geval de zee, speelt ook de hoofdrol in het repertoire van de diverse shantykoren die zondagmiddag op het programma staan. Op drie verschillende podia bezingen koren uit binnen- en buitenland met shanty’s, zeemansliederen en ballades het rauwe leven op zee. Shanty’s worden gekenmerkt door invloeden van muziekstijlen uit Ierland, de Balkan, Suriname en Noord-Afrika en zelfs de Klompendans heeft zijn sporen in de muziekstijl nagelaten. De koren worden begeleid door accordeon, gitaar of slagwerk maar zingen soms ook volledig a-capella.

Kunst, brocante en antiek
Ook dit jaar weer veranderen de Kerkgracht en de Markt in het centrum van Almere Haven op zaterdag en zondag in een knusse Kunstmarkt. Kunstliefhebbers kunnen hier de meeste uiteenlopende kunst bekijken en kopen. Meer dan zestig professionele en amateurkunstenaars uit het hele land tonen en verkopen hun mooiste schilderijen, aquarellen, sieraden en design. Sommige kunst wordt zelfs ter plekke gemaakt.
Op zondag kunnen liefhebbers van brocante, antiek en oude spulletjes hun hart ophalen op de grootste brocante en antiekmarkt van Flevoland. Echte brocanteliefhebbers weten hun weg naar deze markt waarschijnlijk al te vinden of moeten anders zeker een kijkje komen nemen. Diverse handelaren met in totaal ruim 60 stands verkopen er de leukste oude en antieke producten uit (groot)moeders tijd, zoals verzamelobjecten, curiosa, servies, glazen, bestek, zilverwerk, boeken, meubels, oud speelgoed en leuke hebbedingetjes.

Proeverij
Ook culinair is er genoeg te beleven tijden het Almere haven Festival. Alle dagen presenteren diverse restaurants uit Almere Haven tijdens de Rabobank Havenkom Proeverij hun lekkerste hapjes die voor een klein bedrag zijn te proeven. In de Havenkom kan vanaf een terras met uitzicht op de haven ook genoten worden van speciaal gebrouwen biertjes. De Markt vormt ook dit jaar weer het toneel van het Wijnfestival met nostalgische wijntrucks. Hier zijn de meest prachtige wijnen uit Europa en de nieuwe wereld te ontdekken en proeven. De combinatie met de Kunstmarkt zorgt voor een heerlijk Frans sfeertje dat door de Franse muziek nog eens extra wordt versterkt. Er is ook een foodtruck met lekkere hapjes en een koffietruck met perfecte espresso’s en cappuccino’s.

Botterfestival
Traditioneel wordt het Rabobank Almere Haven Festival op vrijdag om 16.00 uur geopend met de spectaculaire Botterrace. Deze wordt georganiseerd door de Stichting tot behoud van de Almeerse Botter AM1. Verschillende botters uit plaatsen aan de voormalige Zuiderzee doen mee en varen één voor één de havenkom binnen. Op zaterdag en zondag kan met enkele botters tegen betaling worden meegevaren. Een tocht van een half uur kost €4,- en een uur €6,-. Kinderen tot vier jaar varen voor € 2,00 mee.

Sponsors
Ook dit jaar mag het Almere Haven Festival rekenen op steun van hoofdsponsor Rabobank. Zij sponsoren ook de Havenkom Proeverij. Het AJSO Concert wordt mogelijk gemaakt door Rosenboom en het Havenkom Concert door Yakult. Provincie Flevoland en de gemeente Almere ondersteunen het festival, evenals bedrijven uit Almere: Almere Deze Week, AV Facilities, Baljet Groep, Feenstra Fotografie, Growing Green Cities, JMB Groep, Most Remarkable, Oostwouder Events, SB Catering en TSR Total Sound Reinforcement. De organisatie is in handen van Almere City Marketing.
Een volledig overzicht van alle activiteiten en tijden staat op www.almerehavenfestival.nl

 

Foto: Maarten Feenstra

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring