Stoffelijke resten gevonden bij bergingswerkzaamheden Markermeer

In het Markermeer wordt het wrak van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 geborgen. Bij de werkzaamheden heeft het team van het Ministerie van Defensie en aannemer Leemans Speciaalwerken stoffelijke resten gevonden. Onderzoek door de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) moet uitwijzen of het hier om stoffelijke resten van de bemanning van de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten zeven bemanningsleden. Hun nabestaanden zijn hierover door de gemeente Almere geïnformeerd.

De resultaten van het onderzoek worden ter goedkeuring aangeboden aan het Britse Ministerie van Defensie. Na goedkeuring van de bevindingen zal het Britse Ministerie van Defensie de voorbereidingen voor een herbegrafenisceremonie starten. Identificatie en het proces van herbegraven kan enige tijd duren.

“Opnieuw kunnen we namens het team van Defensie en Leemans een resultaat benoemen,” aldus wethouder Hilde van Garderen. “In de eerste week van de berging konden we de identiteit van het vliegtuig zelf bevestigen, nu dan ook dat er daadwerkelijk stoffelijke resten zijn ontdekt. Nu gaan de specialisten van de BIDKL in hun laboratorium in Soesterberg proberen vast te stellen of het hier daadwerkelijk om stoffelijke resten van de bemanning gaat.”

BK716
De BK716 stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer op de terugweg van een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar haar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager.
De crew van de BK716 bestond uit Engelse en Canadese bemanningsleden:
Flying Officer John Frederick Harris
Sergeant Ronald Kennedy
Flying Officer Harry Gregory Farrington
Sergeant Charles Armstrong Bell
Flying Officer John Michael Campbell
Sergeant Leonard Richard James Shrubsall
Sergeant John Francis James McCaw

Berging Short Stirling op het Markermeer
Maandag 31 augustus zijn de werkzaamheden gestart om het wrak van de Short Stirling te bergen dat en aantal kilometers buiten de kust van Almere in het Markermeer ligt. In 2008 haalde de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een onderdeel naar boven van het landingsgestel.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken
Deze berging maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Het Ministerie van Defensie voert de werkzaamheden samen met Leemans Speciaalwerken uit in opdracht van de gemeente Almere, in samenwerking met Provincie Flevoland. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het Ministerie van Defensie ondersteunen de gemeente bij de berging met geld en advies.

Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken startte in 2019 en zorgt voor de berging van circa 30 vliegtuigen waarbij grote kans is op het aantreffen van stoffelijke resten. Dit programma is gestart om aan de lang gekoesterde wens van nabestaanden tegemoet te komen om hun vermiste familieleden een graf te kunnen geven en om zekerheid te krijgen over hun lot. Ook viert Nederland in 2020 75 jaar bevrijding, waarbij de bergingen een betekenisvol gebaar zijn.

Kijk voor meer informatie op almere.nl/shortstirling

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring