Stem op de tegel van het jaar 2021

De Walk of Fame Almere wordt dit jaar uitgebreid met tegel nummer 48. Deze tegel heeft betrekking op het jaar 2021. Welk onderwerp op de tegel komt bepalen de Almeerders, net zoals de voorgaande jaren. Bewoners van Almere konden onderwerpen inbrengen. Uit de meer dan 230 ingezonden ideeën heeft de commissie dit jaar drie onderwerpen geselecteerd.

Je kunt t/m zondag 10 juli stemmen op:

WK Triathlon (Challenge Almere-Amsterdam)
De Holland Triathlon in Almere, sinds 2013 bekend als Challenge Almere-Amsterdam, vierde in 2021 zijn 40-jarig jubileum met het organiseren van het Wereldkampioenschap Triathlon en Aquabike Lange Afstand. Een wereldkampioenschap triathlon in Almere! Ondanks de heersende Coronapandemie en daarmee zonder publiek wist de organisatie deelnemers uit 40 verschillende landen naar zich toe te trekken.

Het triathlonjaar 2021 stond in het teken van unieke, sportieve prestaties, want de editie werd uiteindelijk de snelste editie tot dan toe, met recordtijden over diverse categorieën. Goed voor onder andere een Top 10 plek voor een wereldwijd fietsparcourstijd bij de dames en de op 4 na snelste eindtijd bij de heren over een hele triathlon door de Deen Kristian Hogenhaug, die daarmee tot Wereldkampioen werd gekroond. Sarissa de Vries zorgde voor Nederlands succes, zij kroonde zich tot Wereldkampioen bij de dames.

Snelste Almeerders, en snelste Almeerders ooit, werden Milan Brons en Sharon Zuijdervliet. Het succes van deze WK in 2021 leidde ertoe dat de organisatie van ‘Almere’ in 2022, 2023 en 2024 werd aangewezen als organisator voor het Europees Kampioenschap Triathlon over de lange afstand.
Een unicum in een uniek coronajaar, waarmee Almere eens te meer haar reputatie bevestigt als triathlonhoofdstad van Europa. Het triathlonweekend, met ook de scholieren-triathlon en Rabo Business Relay voor het lokale bedrijfsleven, is dankzij de inzet van vele vrijwilligers een feest voor heel Almere.

Stem op WK Triathlon

Herdenkingsbeeld Short Stirling
In 2021 vond de onthulling plaats van het herdenkingsbeeld van de Short Stirling. De Short Stirling is een Britse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort in het IJsselmeer. Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden is een kunstwerk geplaatst in het Bos der Onverzettelijken. Een uniek verhaal uit de geschiedenis van Almere. Vorig jaar was de berging van het vliegtuigwrak 1 van de 3 genomineerden voor de tegel 2020.

Op de terugweg naar haar thuisbasis Downham Market in Norfolk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 neergeschoten door een Duitse nachtjager. In de nacht van 29 op 30 maart 1943 stortte de bommenwerper neer in het Markermeer, toen in de oorlog nog het IJsselmeer.. Aan boord zaten zeven bemanningsleden, vijf Britten en twee Canadezen. Ook al bestond onze stad niet tijdens de Tweede Wereldoorlog, er zijn toch sporen te vinden uit deze tijd. In oktober 2020 is de BK716 geborgen. Daarmee kregen de nabestaanden zekerheid over het lot van hun dierbaren. Tijdens de berging zijn ook stoffelijke resten gevonden. Dit was fantastisch nieuws voor de nabestaanden, waaronder ook een zus en zoon van de bemanningsleden.

De gemeente Almere wilde graag samen met de nabestaanden stilstaan bij de omgekomen bemanningsleden. Dit is gedaan met een herdenkingsceremonie in oktober 2021. Tijdens de herdenkingsceremonie is het kunstwerk ‘Rise’ onthuld, dat ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de BK716 is gemaakt door Laura O’Neill. Op een wrakdeel zit een jonge piloot uit de Tweede Wereldoorlog. Hij kijkt uit op de afstammeling van de Anne Frank boom op het herdenkingsveld en nodigt daarmee huidige generaties uit om te herdenken. De crew van de BK716 bestond uit de volgende bemanningsleden:

Flying Officer John Frederick Harris
Sergeant Ronald Kennedy
Flying Officer Harry Gregory Farrington
Sergeant Charles Armstrong Bell
Flying Officer John Michael Campbell
Sergeant Leonard Richard James Shrubsall
Flight Sergeant John Francis James McCaw

Stem op Herdenkingsbeeld Short Stirling

Allyblijftbinnen
Net als in 2020 heeft de organisatie Allyblijftbinnen ook in 2021 tijdens de coronacrisis positiviteit gebracht in de stad. Met originele activiteiten hebben ze jong en oud verrast. Met het Ally Amfitheater heeft deze club de nog onbekende, maar unieke evenementenlocatie bij het Kasteel onder de aandacht gebracht bij veel Almeerders. In 2021 heeft de organisatie #Allyblijftbinnen voor de 2e keer hier het evenement Ally Amfitheater georganiseerd. Daarnaast deelden zij op Valentijnsdag 5.000 rozen uit aan mensen die een steuntje konden gebruiken, ook lokale ondernemers, en organiseerden zij een online kerstshow met poppodium De Meester. Vorig jaar waren zij 1 van de 3 genomineerden voor de tegel 2020.

Ook in 2021 hebben de initiatiefnemers achter AllyBlijftBinnen in het coronajaar op een geweldige manier van zich laten horen. Dankzij AllyBlijftBinnen voelden vele Almeerders zich even gezien. Ze wisten bij veel inwoners een glimlach op het gezicht te toveren. Omdat corona ook zo verbonden is met het jaar 2021, wordt met opnieuw een nominatie voor AllyBlijftBinnen eigenlijk iedereen die zich in 2021 voor corona heeft ingezet heel hartelijk bedankt.

Stem op Alyblijftbinnen

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring