PIT Veiligheidsmuseum open tot eind 2021

Eind 2021 sluit PIT Veiligheidsmuseum definitief haar deuren voor het publiek. Dan eindigt de destijds beoogde bestaansperiode. Komend jaar is er nog volop de mogelijkheid voor het publiek om bij PIT de wereld van politie, brandweer en ambulance te beleven!

PIT Veiligheidsmuseum
PIT is destijds tot stand gekomen dankzij bijdragen vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarbij heeft de gemeente Almere welwillende medewerking verleend en PIT ondersteund. Doelstelling was enerzijds het verlevendigen van het gebied rondom het Schipperplein in Almere en anderzijds het publiek kennis te laten maken met verleden, heden en toekomst van de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en ambulance). Daarnaast kunnen bij PIT de bezoekers van alles te weten komen over hun eigen rol ten aanzien van veiligheid.

Opening voorjaar 2014
In het voorjaar van 2014 werd PIT Veiligheidsmuseum geopend door prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Nadien mocht PIT een jaarlijks groeiend aantal bezoekers ontvangen, vorig jaar waren dat er zo’n 50.000. Meerdere keren heeft PIT de Museumkids Award in ontvangst mogen nemen. In PIT waren, naast de vaste collectie, ook tijdelijke exposities te zien zoals Zwart, Wit, Grijs (over de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog). Vrijwel iedere kerstvakantie was Lego Incidenten City te bewonderen en bij mooi weer konden bezoekers meevaren op de historische blusboot Jan van der Heyde 2.

Tienjarig perspectief
PIT is destijds ontwikkeld op basis van een eenmalige investering gericht op een tienjarige exploitatie (inclusief de ontwikkelperiode). Deze termijn eindigt eind 2021, op dat moment loopt het huurcontract van het gebouw af en stoppen de subsidies. Het bestuur van de Stichting Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI) heeft, gelet op deze omstandigheden en in goed overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Nationale Politie en de Nederlandse Brandweer / Veiligheidsregio’s, besloten locatie PIT eind 2021 te sluiten. De stichting NVI zal zich in de toekomst uitsluitend nog richten op het beheer van collecties van de hulpverleningsdiensten waarmee eventuele toekomstige museale initiatieven vanuit de branches politie en brandweer kunnen worden gefaciliteerd.

Laatste kans
In 2021 is er voor het publiek nog volop de kans om bij PIT de wereld van politie, brandweer en ambulance te beleven! Via Pitveiligheid.nl zijn toegangskaarten te bestellen.

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring