Opening stadspark en stadsstrand Almere Centrum

Wethouder Maaike Veeningen van de gemeente Almere en Jan de Reus, gedeputeerde van Provincie Flevoland, hebben het nieuwe stadspark op de Stadhuispromenade en het stadsstrand aan de Esplanade geopend. De Stadhuispromenade, het gebied tussen het Stadhuis en de bibliotheek, is omgetoverd tot een nieuw groen stadspark. Aan de Esplanade is een stadsstrand toegevoegd en zijn er extra steigers gemaakt voor de bootverbinding naar de Floriade en de toekomstige wijk Hortus.

Weelderig stadspark
Het nieuwe stadspark op de Stadhuispromenade, met ruim 1500 vierkante meter beplanting, is ontworpen door LOLA Landscape Architects. De belangrijkste wensen van de inwoners van Almere en de bezoekers van het stadscentrum – een ‘romantisch park’ en een plek om te ‘lezen, eten, rusten’ – zijn in het park terug te vinden. Blikvanger is een speels slingerende, 110 meter lange bank: de Zeebank, van kunstenaar Jan van der Ploeg. De Zeebank is het eerste kunstwerk van de Zeegroene Loper, een kunstroute die vanaf het station tot aan het Weerwater loopt.

Duurzaamheid uitgangspunt
Bij de aanleg van het park zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Zo zijn de bakstenen van de oude Stadhuispromenade gebruikt voor de paden in het park. Een groot deel van de bomen is verhuisd naar de parkeerplaats achter het stadhuis, de rest gaat naar de bomenbank. Deze worden verzorgd in een bomendepot totdat ze weer een plek krijgen in de stad. De lage delen van het park vangen het regenwater op bij stevige buien, waarna het water de bodem in kan zakken. Deze ‘wadi’, een groene greppel, helpt tegen wateroverlast en droogte. “Samen met het rijk en de gemeente investeren we in de groei van Almere. Daarbij gaan woningbouw, aantrekkelijke woonomgeving en duurzaamheid hand in hand. De combinatie van groen en wateropvang midden in de stad laat zien dat het ook mogelijk is”, geeft gedeputeerde Jan de Reus aan.

Stadsstrand op de Esplanade
In 2020 is de Esplanade veranderd in een groen plein. Het stadsstrand, dat nu aan de Esplanade is toegevoegd, is aangelegd met 5.000 kuub zand. In februari 2022 opende het horecapaviljoen Strand22 er haar deuren al. Ook zijn er steigers, gemaakt van bamboe, aangelegd voor de watertaxi. Deze hybride watertaxi wordt ingezet tijdens de Floriade en vaart ook na de Expo naar de woonwijk Hortus.

Ontwikkelen in breder perspectief
De komende jaren wordt verder gewerkt aan een nog aantrekkelijkere en levendigere binnenstad. Zowel de Stadhuispromenade als de Esplanade zijn onderdeel van het programma Almere 2.0 waarin het Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere samenwerken aan een gezonde groei van de stad.

Wethouder Maaike Veeningen is blij met de recente ontwikkelingen: “In Almere zijn groen en water altijd dichtbij. Met dit stadspark en met het stadsstrand, als onderdelen van de Stadhuispromenade en de Esplanade, zetten we het centrum nog beter op de kaart. En omdat we ook nog fors inzetten op de bouw van nieuwe woningen, een grotere diversiteit van winkels en op (culturele) voorzieningen, ontwikkelt ons stadscentrum zich steeds meer tot een prettige en gevarieerde plek voor bewoners, ondernemers en toeristen.”

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring