Feestelijke opening Station Almere Centrum

De verbouwing van het station in Almere Centrum en de omliggende pleinen is helemaal afgerond! Het station is een modern knooppunt geworden, waar trein, bus en fiets samenkomen. Na een intensieve bouwperiode is het station klaar voor de toekomst en gereed voor de sterke groei van het aantal reizigers. De omliggende pleinen zijn vergroend waardoor de verblijfskwaliteit is verbeterd. Het vernieuwde station is op 1 februari feestelijk geopend door Jan de Reus, gedeputeerde provincie Flevoland, Harro Homan, regiodirecteur ProRail, Irma Winkenius, regiodirecteur NS, wethouder Maaike Veeningen en locoburgemeester Julius Lindenbergh.

Afgelopen jaren is er heel hard gewerkt aan het station en de omgeving. Het oude stationsgebouw is nieuw leven in geblazen. De stationshal heeft een moderne uitstraling gekregen, is groter geworden en heeft een sfeervolle mozaïekvloer gekregen. Deze vloer loopt naadloos door naar de openbare ruimte buiten het station. Beide liften in de stationshal zijn vernieuwd en van doorzichtig glas gemaakt wat bijdraagt aan een groot ruimtelijk en veilig gevoel.

Het winkelaanbod is uitgebreid. Naast de vertrouwde vestigingen van Ako en Kiosk en de vernieuwde winkels van The Döner Company, Travelex en Backwerk (voorheen Broodzaak) kunnen reizigers en bezoekers nu ook terecht bij AH to Go, Starbucks en binnenkort Syrisch restaurant Roots. De stationspiano en het kunstwerk van Peer Veneman zijn na de verbouwing weer teruggeplaatst.

De perrons zijn heringericht en voorzien van nieuw meubilair zodoende dat er meer ruimte voor de reiziger is. Boven de perrons zijn de perronkappen volledig gerenoveerd en is al het glaswerk vervangen met glas waar grotendeels zonnecellen in zijn verwerkt. Het buizenframe is voorzien van een frisse rode verflaag en op het dak zijn bijna 1200 zonnepanelen geplaatst. Het energieverbruik is flink omlaag gebracht en er wordt nu zelf duurzame energie opgewekt. Van het busstation zijn de plafonds over het gehele gebied vernieuwd, lekkages zijn verholpen en de verlichting is zodanig aangepast dat het verblijf op het busstation als prettiger en veiliger wordt ervaren.

Fietsenstallingen
Naast de stationshal en perrons zijn er twee inpandige, onder de sporen gelegen, fietsenstallingen gerealiseerd. Iedereen die met de fiets naar of via station Almere Centrum reist, kan de fiets makkelijk, veilig en overdekt stallen. Dit is mogelijk in fietsenstalling Busplein of fietsenstalling Landdrostdreef met respectievelijk 660 en 2750 fietsparkeerplaatsen. NS verzorgt in opdracht van de gemeente Almere de exploitatie van beide stallingen. Reizigers kunnen hun fiets de eerste 24 uur gratis stallen.

Stationsomgeving
De gebiedsontwikkeling van de stationsomgeving omvatte naast de benodigde aanpassingen van de ondergrondse infrastructuur een complete herinrichting van het Stationsplein en Mandelplein. De pleinen zijn opnieuw ingericht en door het aanbrengen van veel groen ogen de pleinen als kleine stadparken waar het fijn vertoeven is. Naast groen is er ook kunst te vinden in de stationsomgeving. Het lichtkunstwerk ‘Kunstwerk-Almere’ van kunstenaar Geert Mul is een fantasierijke verbeelding hoe de stad er onder water uit ziet. Het is een onderdeel van de Zeegroene Loper, de kunstroute vanaf het station tot aan het Weerwater.

Organisatie en opdrachtgeverschap
In nauwe samenwerking hebben gemeente Almere, ProRail en NS zich hard gemaakt om de gehele gebiedstransformatie te realiseren. De opdrachtgevende partijen voor de werkzaamheden zijn de gemeente Almere, ProRail en NS. De verbouwing van het station is mede mogelijk gemaakt door het verstedelijkingsfonds Almere 2.0 van het rijk, provincie Flevoland en gemeente.

Station Almere Centrum is in 1987 in gebruik genomen en is de entree én het visitekaartje van de stad. Bereikbaarheid is belangrijk voor de aantrekkelijkheid van groeistad Almere, straks de 5e stad van Nederland met 350.000 inwoners. Openbaar vervoer is een duurzame manier van reizen. De doelgroep jongeren/jong volwassenen is een groot deel van de inwoners in Flevoland. Zij maken vaak gebruik van het openbaar vervoer. Een goed openbaar vervoer met een aantrekkelijk en veilig station in Almere zorgt dat deze doelgroep nu en ook straks hier blijft werken, wonen en recreëren.

Station Almere Centrum grote stijger in Stationsbelevingsmonitor
De verbouwing van station Almere Centrum zorgt al direct voor resultaat. Het station krijgt dit jaar, tijdens een verbouwingsperiode, een gemiddelde beoordeling van reizigers van een 6,8. Vorig jaar was dat nog een 6,1.

De Stationsbelevingsmonitor (SBM) is een jaarlijkse uitgave van NS en ProRail waarin de stationsbeleving van reizigers gemeten wordt. Via enquêtes worden reizigers gevraagd naar hun waardering van de stations.

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring