Evenementen in Almere – opportunisme, maar ook zorgen

Het is druk in evenementenland. Naast de reguliere programma’s zijn er veel inhaalfestivals, is er een schitterend Floriade randprogramma in de diverse stadsdelen actief en overal is het dus heerlijk vertoeven met muziek, cultuur, kunst, sport en horeca. Maar die drukte zorgt ook voor zorgen…

‘Drukte’ is eigenlijk nog een understatement. Voor het eerst in de geschiedenis zijn artiestenbureaus, evenementenbureaus en dienstverleners in de Leisure op sommige dagen echt ‘uitverkocht’!
Er is zoveel vraag naar tenten, cateraars, beveiligers en EHBO-ers dat er een disbalans is tussen vraag en aanbod. En als de veiligheid in het gedrang komt, dan kleuren de seinen vaak toch weer oranje of rood.

Maar lang niet elk festival kan profiteren van de huidige drukte. Je kunt immers op 1 dag maar 1 festival bezoeken en als je nog drie vouchers in de zakt hebt -en deze festivals vinden op dezelfde dag plaats- dan moet je keuzes maken. Het aantal festivals daalde van ruim 1100 in 2019 naar 155 in 2020 en 343 in 2021. Daarmee zakte de festivalsector in 2020 terug naar het niveau van 1985. Met slechts 1,4 miljoen bezoeken. 2022 ziet er veel beter uit, maar zal bij lange na niet terugkomen op het oude niveau. Dat zie je ook binnen de theaterwereld. Veel aanbod, opkomende vraag, maar vaak nog halflege zalen met voorzichtige bezoekers.

De disbalans en schaarste leidt helaas ook tot grote prijsstijgingen van materialen en mensen. De kosten van evenementen zijn daardoor soms wel tot 20-25% hoger dan in pre-corona tijden. Vooral bij de gratis evenementen met (vaak) een onrendabele top betekent dat dat het voortbestaan direct in het gedrang komt!

Als we in Almere de bestaande evenementen willen behouden, ruimte willen blijven bieden voor nieuwe initiatieven en ook een aantal evenementen die dit (Floriade) jaar zijn ontwikkeld willen behouden als legacy…dan moet de politiek een flinke financiële impuls gaan geven om dit mogelijk te maken. Wij knokken daarvoor!

Heel voorzichtig komen er ook weer berichten door van besmettingen. Inmiddels weten we wat te doen, maar laten we hopen dat een virus niet weer roet in het eten gaat gooien; die zorgen zijn voor morgen. Eerst maar eens genieten van alle toffe dingen die momenteel op de agenda staan. Check www.visitalmere.com/agenda voor alle informatie.

Bob van der Kolk – evenementen coördinator Almere Citymarketing

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring