Eredivisie Zeilen 2018 bijna van start

Nu de winter op zijn einde loopt maken de deelnemende watersportverenigingen zich op voor de 2018 editie van de Eredivisie Zeilen. Dit jaar zullen er 15 enthousiaste teams meedoen aan deze spannende competitie met de ambitie om landskampioen te worden. In Nederland wordt deze competitie alweer voor het 3e jaar op rij gehouden. De eerste speelronde zal plaatsvinden op het Weerwater in het centrum van Almere. Vanaf de wal zijn de wedstrijden goed te volgen en ook via de SAP live tracking is goed te zien wie er onderling aan het strijden zijn.

Almere Centraal verdedigt titel
Al twee jaar op rij wist het zeilteam Almere Centraal de titel naar zich toe te trekken. Het team onder leiding van John den Engelsman kreeg deze overwinning afgelopen seizoen niet in hun schoot geworpen. Ieder jaar wordt de competitie sterker en de onderlinge verschillen kleiner. Zo wisten Jachtclub Scheveningen en WSV Giesbeek het tot de laatste races spannend te houden.

WV Breskens zet de verdubbelaar in
Dit seizoen is er voor het eerst een zeilvereniging dat ook een tweede team inzet. WV Breskens kent een grote en enthousiaste groep jeugdige zeilers binnen de vereniging en dat is te danken aan het actief stimuleren van het jeugdzeilen door de vereniging zelf. De groep zeilers uit Breskens die graag wilden deelnemen was na het seizoen 2017 dusdanig groot dat zij besloten hebben dit jaar een tweede team in te schrijven.

Europees avontuur
Landskampioen WSV Almere Centraal zal Nederland samen met de nummers twee, drie en vier van seizoen 2017 vertegenwoordigen in de mondiale Sailing Champions League. Dit evenement bestaat in 2018 uit een tweetal halve finales: van 31 mei t/m 3 juni in Porto Cervo (Italië) met 35 teams waar JC Scheveningen en WSV Giesbeek namens Nederland zullen uitkomen. Van 3 t/m 6 augustus in Sint-Petersburg (Rusland) is het met 34 teams de beurt aan WSV Almere Centraal en VWDTP. De finale met de 32 beste teams zal vervolgens plaatsvinden van 30 augustus t/m 2 september in het Zwitserse St. Moritz.
 

15 deelnemende verenigingen
Hieronder het volledige overzicht van de 15 deelnemende verenigingen. Tussen haakjes staat de klassering van het team in seizoen 2017 benoemd.

 1. International Yacht Club Amsterdam (11)
 2. Jachtclub Scheveningen (2)
 3. KNZ&RV Muiden (9)
 4. RR&ZV Maas en Roer (8)
 5. SZ & WV Uitdam (6)
 6. VWDTP (4)
 7. WSV Almere Centraal (1)
 8. WSV Giesbeek (3)
 9. WSV Heeg (10)
 10. WV Braassemermeer (7)
 11. WV Breskens team 1 (16)
 12. WV Breskens team 2
 13. WV de Meeuwen (5)*
 14. WV Wolphaartsdijk (18)
 15. Zeilteam Westeinder (17)

* Het zeilteam WV de Meeuwen zeilde in 2017 namens KWS Sneek

Stichting Eredivisie Zeilen drijvende kracht
In 2018 is er op de achtergrond het nodige gewijzigd. Na de opstartfase in 2016 en 2017 heeft de Eredivisie Zeilen BV in het najaar van 2017 besloten de licentie terug te geven aan het Watersportverbond. Hierop is een uitgebreide evaluatie met de verenigingen gehouden en is besloten een stichting op te zetten waarbinnen de continuïteit van het evenement geborgd wordt. Zowel de zeilteams, het Watersportverbond, J-Club en Sailservice hebben zitting in het dagelijks bestuur met als doel: de kwaliteit van het evenement te borgen waarbij de belangen van de zeilteams centraal staan. Op deze manier ontstaat een natuurlijke balans tussen het behartigen van de zeilersbelangen en het professioneel borgen van het evenement.

Goede basis voor de toekomst
“Het Watersportverbond is verheugd dat de Eredivisie Zeilen met 15 teams aan zijn derde editie gaat beginnen. Mede door een grotere participatie van de verenigingsteams in de organisatie, kunnen de kosten gedrukt worden en wordt de verantwoordelijkheid voor de Eredivisie ook gezamenlijk gedragen. Dit is een goede basis voor de toekomst. Wij kijken uit naar mooie en spannende speelrondes en zijn benieuwd welke teams hun trainingsarbeid het best uitbetaald gaan zien!” aldus Maurice Leeser, directeur Watersportverbond.

Wat is Eredivisie Zeilen
In de Eredivisie Zeilen strijden toonaangevende watersportverenigingen van Nederland in moderne sportboten van het type J/70. De boten worden beschikbaar gesteld door de organisatie om te zorgen voor een gelijke strijd om de landstitel. Zeilers hoeven alleen hun eigen zeilpak mee te nemen. De boten worden geleverd door de stichting J-Club Nederland die mee investeert om de Eredivisie Zeilen mogelijk te maken.

De wedstrijdformule is helder: korte races van ongeveer 15 minuten, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden op unieke locaties verspreid door Nederland. Dit alles wordt georganiseerd door een sterk wedstrijdcomité. De teams worden op het water gewisseld waardoor het mogelijk is om maximaal 45 wedstrijden per speelronde te organiseren, waarmee theoretisch het totaal op 225 races uit kan komen aan het einde van het seizoen.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Locaties en data 2018
Het Eredivisie Zeilen seizoen bestaat in 2018 uit een vijftal speelrondes verspreid over het land:

 • Speelronde 1 13-15 april                  Almere
 • Speelronde 2 8-10 juni                     Roermond
 • Speelronde 3 6-8 juli                        Aalsmeer
 • Speelronde 4 7-9 september            Lelystad
 • Speelronde 5 5-7 oktober                 Veere

 

Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

 

Foto: Jasper van Staveren

© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring