Een zintuigelijke middag bij het Voedselmuseum

Kom kijken, luisteren. proeven, ruiken en eten bij het Voedselmuseum in Almere Poort. Het Voedselmuseum opent haar deuren voor een tweede seizoen in de voortuin op het terrein van theatergezelschap Vis à Vis. Ga op 21 augustus van 13:30 – 16:30 uur naar de Spits- en zeekool edtion!

Een culinaire middag voor alle zintuigen met een workshop fermenteren, een ontdekkingstocht naar oude en nieuwe smaken. Bestel nu jouw ticket!

Programma
13:30 – 14:45 uur: Ontdek het Voedselmuseum
14:45 – 15:45 uur: Introductie en workshop (zee)zuurkool maken
15:45 – 16:30 uur: Gezamelijk proeven van (zee)zuurkool gerechten en verhalen van het platteland.

Workshop fermenteren met spits- en zeekool
Na de ontdekkingstocht door het Voedselmuseum ga je met elkaar aan tafel voor een workshop fermenteren. Altijd al geïnteresseerd geweest in fermenteren maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien heb je een paar keer gefermenteerd maar vind je het leuk om er nog meer over te weten? Tijdens deze workshop, voor jong en oud, duiken we de wereld in van fermentatie. Aan het eind van de dag heeft iedereen een eigen pot zuurkool gemaakt om mee naar huis te nemen.

Na de workshop worden er drie (zee)zuurkool recepten geserveerd. Het maken van zuurkool is leuk, maar zonder lekkere recepten en inspiratie is het zonde als je zuurkool pot in de kast blijft staan. 

Waarom zeekool?
Naast de bekende smaken van spitskool ontdek je tijdens de workshop ook nieuw op het bord: zilte zeekool.

Zeekool, of Crambe Maritima, is voornamelijk te vinden op de kiezelstranden van Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. In Nederland komt deze zilte, nootachtige en tikje bittere plant onder meer voor langs de Afsluitdijk. Maar als je goed oplet kun je deze zoutminnende plant tegenwoordig ook tussen de tegels in steden als Amsterdam tegenkomen. 

En dat is niet geheel toevallig; Nederland – net als vele andere kustgebieden in de wereld – moet zich voorbereiden op een toenemende verzilting van het landschap. Alleen al in Nederland wordt zo’n 150.000 hectare (landbouw) grond door verzilting bedreigd. Als Nederlanders zijn wij gewend het zoute water buiten de deur te houden. Toch is er steeds meer onderzoek naar de productie en consumptie van zilte groenten. Om te leren of wij ons ook kunnen aanpassen aan het veranderende landschap in plaats van andersom. 

De zeekool is nu nog een exclusieve lekkernij. Over een paar jaar moeten de bloeiende stengels en groene bladeren gewoon naast de spinazie in de supermarkt liggen. 

Op 21 augustus krijgen we een voorproefje van deze zilte smaken tijdens de workshop fermenteren, gegeven door chefkok en socioloog Anna Kooi. Anna laat je zien hoe oude technieken – om eten langer te bewaren – jou ook kunt helpen aanpassen aan een veranderd landschap.

Na de workshop worden er drie gerechten geserveerd door chefkok Nicolet Montanus om smaak te geven aan de fermentatie.

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring