Duin triathlon

Het was – sinds het coronavirus toesloeg – de eerste triathlon op de Nederlandse kalender en daarmee had de DUIN Triathlon op zondag 30 augustus een mooie primeur. Helaas werkte het weer niet helemaal mee en moest de organisatie, Start2Finish, na twee startseries besluiten om het zwemonderdeel te schrappen en een run-bike-run format in te stellen. Het mocht het plezier onder de atleten niet drukken, er werden nog steeds prachtige prestaties geleverd en al met al kan er gesproken worden van een heerlijke dag.

Die heerlijke dag was dus niet te danken aan de weersomstandigheden, want met wind en regen zijn er wel eens betere dagen geweest om een triathlon te organiseren. Dat bleek al snel, toen na de eerste twee startseries duidelijk werd, dat het water van het IJmeer dermate ruw was dat het niet meer veilig was om daar te zwemmen. “Juist die veiligheid van de atleet staat altijd voorop. Dat is het enige dat voor ons telt,” legde wedstrijdleider Jefry Visser uit. Daarom werden de koppen direct bij elkaar gestoken, goed naar de situatie gekeken en besloten het format om te gooien. “We wilden zorgen dat alle atleten, ondanks het slechte weer, toch eindelijk weer konden racen.”

In plaats van 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen werd er – na de tweede startserie althans – 2,5 kilometer hardgelopen, 20 kilometer gefietst en nog eens 5 kilometer hardgelopen. Het was Joost Somsen die dat uiteindelijk het snelste deed. “Ik baalde er wel van, want had heel erg uitgekeken naar het zwemmen,”sprak hij na de finish. “Maar als je het water zag, wist je één ding: zwemmen kan daar niet. Dus ja, ik begrijp de keuze zeker.”

Met zijn overwinning op zak – Somsen kwam na 51:44 minuut over de streep en liet daarmee onder andere Evert Scheltinga (53:18 minuut) en Joep Staps (54:12 minuut) achter zich – kijkt hij zeer tevreden terug op de dag. “Ik heb de afgelopen maanden een bizar grote vooruitgang geboekt. In alles. Qua voeding, in mijn manier van training. Vooral het fietsen was vandaag echt niet normaal zwaar. Het laatste stuk zat je schuin op je fiets. Dat is stoempen, terwijl je de andere kant op zestig kilometer per uur reed. Zonder moeite.”

Ook runner-up Scheltinga baalde van het feit dat het zwemmen werd geannuleerd, maar gaf graag credits aan de organisatie. “Ik vind het knap hoe ze deze wedstrijd hebben neergezet en veilig hebben weten te houden: in deze tijd en dan ook nog ondanks het ruige weer. Het lijkt me in deze tijd, waarin al zoveel wordt geannuleerd en waarin je dus zo graag een ‘normale’ wedstrijd wil neerzetten voor iedereen, een moeilijk besluit voor de organisatie om dan over te stappen op een run-bike-run. Persoonlijk was ik allang blij dat er vandaag in ieder geval weer een race was. Ik was dan wel niet zo sterk, vooral omdat ik weinig snelheidswerk heb gedaan, maar ik heb er echt van genoten.”

Uiteindelijk werd er dus een triathlon, een run-bike-run en een kidsafstand gehouden.

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring