Almere op Harvard

Almeerders wisten het al langer, maar nationaal en ook internationaal begint het steeds meer door te dringen dat er iets bijzonders wordt gedaan op dat stuk land dat uit de zee is gewonnen.

Zo werd gisteren op 3 april 2018 door de oud-directeur stedelijke ontwikkeling Gerda Blom een Gastcollege gegeven aan Harvard University, Graduate School of Design In Cambridge, USA. Dit gastcollege maakte deel uit van de reeks ‘Cities by design’ en is bedoeld voor masterstudenten en gaat over het hoe en waarom van het ontstaan en ontwerp van steden. Tijdens deze colleges wordt ook ingegaan op de groei van de wereldbevolking, de trek naar de grote steden en het vinden van oplossingsrichtingen voor de daarbij gepaard gaande wereldvraagstukken op het gebied van wonen, leefbaarheid, ongelijkheid en voedselvoorziening voor de toekomstige metropolen.

Veronica Rudge prize
De aanleiding voor de uitnodiging voor dit college was het bezoek aan Almere van Harvard University voor de 3 genomineerde steden (Kopenhagen, New York en Almere) voor de Veronica Rudge prize for Urban design afgelopen zomer. De prijs ging naar de High Line in New York, maar de jury was desondanks gefascineerd door het verhaal over de ontwikkeling van de jonge stad Almere van ‘Tuinstad’ via ‘Mensen maken de stad’ tot ‘Growing Green Cities’ en de durf voor het ontwikkelen van Oosterwold. Oosterwold, waarbij de gebiedsontwikkeling gebeurt door de (toekomstige) bewoners zelf, intrigeert de Amerikanen. Daarbij is er ook bewondering dat Almere dit experiment op zo’n grote schaal aandurft. Het verhaal maakte zoveel indruk dat het in deze serie colleges ‘Cities by design’ een plek kreeg naast plaatsen als Barcelona, New York, Bangkok, Chicago, Parijs, Mumbai en Tokio.
Blom was samen met Boris Buffing, programma-directeur Almere 2.0, op Harvard om het verhaal van Almere en vooral het verhaal van de toekomst van de stad te vertellen.

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring