Column: Almere heeft goud

Woensdag 9 oktober was de tweede landelijke Toerisme Top, vorig jaar in het leven geroepen met de lancering van het Perspectief 2030. Het betekende een koerswijziging van het landelijk toerismebeleid, van ‘zoveel mogelijk aantrekken van toeristen’ naar ‘toerisme is geen doel op zich, maar een middel en dient gemanaged te worden’. We kennen immers allemaal de foto’s uit Giethoorn en de drukte op de grachtengordel.

De enorme en snelle groei die voorzien wordt, van 19 miljoen buitenlandse bezoekers nu naar 29 miljoen in 2030, maakt dat het rijk en burgemeesters zich achter de oren krabben – hoe gaan we daar mee om? Waar laten we ze? Hoe houden we het leuk voor bewoners? Gelukkig biedt toerisme ook veel kansen en kan het bijdragen aan de levenskwaliteit van bewoners. Denk aan krimpregio’s, waar toerisme werkgelegenheid biedt en er voor zorgt dat de buurtsuper open kan blijven.

Of denk aan Almere – wat goud in handen heeft. De combinatie van bezienswaardige architectuur, watersport en prachtige natuur op een half uurtje van die grachtengordel biedt een uitgelezen economische kans. Onze jonge stad heeft nog ruimte om zich te ontwikkelen tot een gewilde bestemming in een sector met gegarandeerde groei. Almere doet er goed aan om die kans met beide handen aan te grijpen.

De voorzieningen die de stad aantrekkelijk maken voor toeristen, doen dat namelijk ook voor de inwoners. We hebben een geweldig centrum, een Nationaal Park, een Kemphaan, stranden en parken en mooie horeca die de extra gasten graag verwelkomen. Hoe beter het daarmee gaat, hoe meer kwaliteit er ook bij komt voor ons Almeerders. Voor Giethoornse toestanden hoeven we niet bang te zijn – we hebben geen historische huisjes om naar binnen te gluren. Wat wij juist wél hebben is de unieke gelegenheid om nu al rekening te houden met aantrekkend toerisme, om daar zoveel mogelijk van te profiteren.

Nik Smit
Directeur Almere City Marketing

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring