Het Nationaal Monument Bos der Onverzettelijken ontvangt Compliment voor een oorlogsmonument

Het Nationaal Monument Bos der Onverzettelijken in Almere heeft het Compliment voor een oorlogsmonument 2019 ontvangen. In de Bantsiliek te Bant ontving Heleen Visser, van Stichting Bos der Onverzettelijken, het kunstwerk ‘Thuis’ en 1.000 euro ter ondersteuning van activiteiten die het monument ‘levend’ houden. Denk hierbij aan het borgen van het beheer en behoud van het monument en de organisatie van inhoudelijke activiteiten.

De provincie Flevoland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei reikten vandaag samen het Compliment voor een oorlogsmonument uit. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal punten, waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt. Daarnaast is gekeken hoe het beheer en behoud van het monument georganiseerd is voor nu en de toekomst. Juryvoorzitter en commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek: “In de beleving van de jury is het Nationaal Monument Bos der Onverzettelijken sterk toekomstgericht en zoekt het op een innovatieve manier aansluiting bij nieuwe generaties.”

Van Nationaal Monument Bos der Onverzettelijken in Almere is een videoportret gemaakt door Omroep Flevoland.

Kunstwerk ‘Thuis’
De winnaar heeft naast 1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten, het door Ninette Koning vervaardigde kunstwerk ‘Thuis’ ontvangen. Dit kunstwerk verbeeldt een huis met vleugels op een transparant blok. Het huis is omhooggetild om het belang van ‘thuis’ aan te geven. Het transparante blok symboliseert de breekbaarheid van vrede en veiligheid, maar ook dat transparantie nodig is om vrede te bereiken. De veren in het dak van het huis symboliseren vleugels. Deze geven de vrijheid om alles in een ander perspectief te zien, maar wel vanuit een veilige thuishaven.

Nationale Viering van de Bevrijding
De provincie Flevoland is in 2019 gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. De provincie organiseert in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en Bevrijdingsfestival Flevoland een afwisselend programma rondom de 5 mei-lezing door schrijver en wetenschapper Rosanne Hertzberger in theater KAF in Almere. In aanloop naar dit evenement vinden in de provincie meerdere activiteiten plaats, waaronder het Compliment voor een oorlogsmonument. Voor meer informatie: www.flevoland.nl/bevrijdingsdag.

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring