Architectuur van wereldberoemde namen op nog geen vierkante kilometer

Nieuwe architectuurroute illustreert de aantrekkingskracht van Almere op architecten

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat OMA, het bureau van toparchitect Rem Koolhaas, de prijsvraag won die Almere had uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuw centrum voor de stad. Rem Koolhaas benaderde voor de diverse onderdelen spraakmakende architecten en bureaus, van wie wereldwijd ontwerpen zijn gebouwd. Het gevolg is dat er in het centrum van Almere, met een oppervlakte van nog geen vierkante kilometer, ontwerpen te zien zijn van namen die nergens anders op zo’n kleine oppervlakte samen zijn te bewonderen. Dit maakt Almere Centrum, onlangs nog uitgeroepen tot Beste Binnenstad, een ideale bestemming voor liefhebbers van design en architectuur. Architectuurliefhebbers van over de hele wereld weten de weg naar de jonge stad dan ook goed te vinden. Voor hen, en voor andere geïnteresseerden, is er een nieuwe architectuurroute uitgestippeld.

Almere inspireert
Ruim 20 jaar nadat de eerste bewoners van Almere hun sleutel kregen, besloot het gemeentebestuur het stadscentrum definitief in te richten. De nieuwe stad op de bodem van de voormalige Zuiderzee groeide snel en zou rond 2005 mogelijk 180.000 inwoners hebben. Zij verdienden een levendig en aantrekkelijk stadscentrum. Met de nadruk op stad, want met een groot aanbod culturele voorzieningen, winkels, kantoren, horeca en woningen, in het nieuwe centrum zou Almere voorgoed als stad te boek gaan. Uit vier plannen werd gekozen voor dat van Rem Koolhaas. De verschillende onderdelen in zijn stedenbouwkundige masterplan werden uitgewerkt door gerenommeerde namen als René van Zuuk, Herman Hertzberger, Cees Dam, Sanaa, Claus & Kaan, Christian de Portzamparc, William Alsop en meer. Het gebied blijft in ontwikkeling en architecten laten zich graag inspireren tot ontwerpen voor de New Town.

Architectuurwandeling
Tijdens de wandelroute, met de bijbehorende gids, wordt letterlijk stilgestaan bij hun ontwerpen, maar worden ook voorbeelden getoond van gebouwen die zij in diverse wereldsteden op hun naam hebben staan. Het begint natuurlijk bij Rem Koolhaas zelf, die samen met partner Floris van Alkemade ook zelf enkele van de gebouwen in Almere Centrum ontwierp. Hun bureau OMA geniet wereldwijd aanzien voor iconen als het CCTV gebouw in Beijing, China. De Britse architect William Alsop, ontwerper van het Urban Entertainment Center, ontwierp ook het Ontario College of Art and Design in Toronto. Architect van het eerste uur René van Zuuk, verantwoordelijk voor meerdere beeldbepalende ontwerpen in Almere Centrum en zelf bewoner van de stad, tekende ook voor het gebouw van Architectuurcentrum Arcam in Amsterdam. En zo zijn er meer voorbeelden, van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, tot in Ethiopië en Indonesië, die illustreren hoe bijzonder het aanbod op deze ene vierkante kilometer is.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur. De gids met routebeschrijving is te koop bij VVV Almere.

Samenwerking I Amsterdam, Almere City Marketing en KAF
De gids met wandeling is uitgebracht door Almere City Marketing in samenwerking met Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) vanuit het projectbudget ‘Amsterdam Bezoeken Holland Zien’ van Amsterdam Marketing. Voor Almere City Marketing zijn stadsmarketing en de bevordering van toerisme speerpunten. Moderne architectuur is daarvan een belangrijke pijler. VVV Almere, onderdeel van Almere City Marketing, houdt zich bezig met het toeristisch bezoek aan de stad, dat bijdraagt aan het verbeteren van de beeldvorming van Almere. KAF heeft vanuit de gemeente Almere de opgave om de architectuur van de stad inhoudelijk uit te dragen van laagdrempelig met een unieke maquette van Almere bestaand uit 1,5 miljoen LEGO®steentjes, tot het tweejaarlijks organiseren van de Architectuurprijs Almere. Ook de Dag van de Architectuur en de architectuur biënnale staan jaarlijks op de agenda.

http://www.vvvalmere.nl/nl/stadswandeling

Foto: Monavid

Almere City Marketing logo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de nieuwsbrief over evenementen of algemeen nieuws.

Stuur een bericht


© 2017, Almere City Marketing. Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring